Begin februari lanceerde Annemieke Post deze vraag in een groepje zelfstandig professionals. Ze vroeg dit namens het Ondernemersplatform Hof van Twente, de overkoepelende stichting van de ondernemersverenigingen. Reden is dat binnen het platform steeds sterker het gevoel leeft dat ZZP-ers, inhoudelijke vraagstukken graag met elkaar willen delen, maar elkaar moeilijk weten te vinden.

“Ondertussen heb ik enkele ZZP-ers om me heen de vraag gesteld, of dit vermoeden klopt en op welk vlak zij ondersteuning zouden willen”, zegt Tim Gerritsjans uit Delden, zelf ook ZZP-er en klant- en marketingonderzoeker. “En dan hoor je heel vaak dat ZZP-ers het lastig vinden, om zichzelf en hun bedrijf, goed te profileren. Individuele ZZP-ers zijn vaak minder zichtbaar en ook minder goed vindbaar dan collega-MKB-ers. Ze profileren zich maar zelden als ZZP-er, terwijl de potentiële klant misschien juist bewust op zoek is naar een ZZP-er. En daar zijn veel redenen voor te bedenken.”

Geen nieuw netwerk

Een werkgroep, met een ZZP-er vanuit verschillende kernen in de Hof, is actief aan de slag gegaan. Ellen te Riele, communicatieadviseur uit Hengevelde, is inmiddels kartrekker van deze groep. “We gaan geen nieuw netwerk vormen, want sommige ondernemersverenigingen hebben bijvoorbeeld al een ZZP-commissie. We denken eerder aan het bundelen van die commissies en het uitnodigen van ZZP-ers die nog niet in beeld zijn bij een van deze verenigingen. Plan is dan ook dat alle ZZP-ers zich straks gratis mogen inschrijven bij het online ZZP-platform. Ben (of word) je lid van een ondernemersvereniging in één van de kernen in de Hof, dan ontvang je een aantrekkelijke korting op een pakket waarmee jij je als ZZP-ers uitgebreider profileert op de website ZZP Hof van Twente.”

Verbinding aangaan

Te Riele vertelt dat de werkgroep online al inspiratie opdeed bij ZZP-Nederland. “Wat dichter bij ons in de buurt is ZZP-Zutphen al een paar jaar succesvol bezig. Ook van hen hebben we interessante dingen geleerd. Door slim samen te werken, zien we mooie kansen voor ZZP-ers in de Hof. De reacties van de gemeente Hof van Twente, het Ondernemersplatform en de Sociaal Economische Werkgroep, zijn zeer positief tot nu toe.

We hebben de verbinding gezocht met HofMarketing, en doen dat binnenkort graag met ROZ en andere partijen die interessant zijn voor ZZP-ers.” Inmiddels maakt ook Renée Kleywegt, namens het Ondernemersloket, deel uit van de ZZP-werkgroep, met ‘Boekwerk Coworking in Goor’ als uitvalbasis.” Andere werkgroepleden zijn; Karen-Emma Bunte, administratieve diensten, Bentelo, Gerard ter Hofte, architect, Markelo en Maarten Land, websitebouw, Goor. “We hopen dat er ook uit Diepenheim binnenkort een ZZP-er zich bij ons aansluit.”

Enquête onder ZZP-ers in de Hof van Twente

ZZP-ers hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de opdracht die ze aannemen. Doen ze die opdracht goed, dan volgt een volgende opdracht vaak vanzelf. Maar ZZP-ers lopen ook tegen belemmeringen aan in het ondernemerschap. Het vinden van een passende en betaalbare verzekering voor arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld. Of heel actueel; begeleiding bij doorvoering van de privacywetgeving. De werkgroep ziet belangenbehartiging maar zeker ook kennisdeling als kansen voor een ZZP-platform. Voordat de werkgroep echter verder gaat, wil ze graag antwoord op de vraag of er voldoende ZZP-ers behoefte hebben aan een gezamenlijk platform. Inmiddels heeft Tim Gerritsjans een enquête samengesteld die hij de komende week verstuurt. Ben je zelf ZZP-er in de gemeente Hof van Twente en wil je meedenken over dit onderwerp vul dan de enquête in of stuur een mail naar info@zzphofvantwente.nl. Meteen aanmelden voor het ZZP-platform kan via www.zzphofvantwente.nl.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.