Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en doe je de aangifte zelf? De Belastingdienst geeft uitleg en tips om te helpen bij je belastingaangifte. Zo ben je voorbereid en kun je je richten op wat je het liefste doet: ondernemen.

Tip 1: Ga na of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent
Heb je een bedrijf en ben je als zzp’er, freelancer of mkb’er ingeschreven bij de KvK? Dat wil niet zeggen dat je automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet je aan andere voorwaarden voldoen. Met de OndernemersCheck van de Belastingdienst ga je na of je aan deze voorwaarden voldoet. Na het invullen krijg je een goede indicatie of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Let op: ook als je géén ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, moet je over deze inkomsten belasting betalen. Dit vul je in de belastingaangifte in als inkomsten uit overig werk.

Tip 2: Verzamel documenten en gegevens
Aangifte doe je via Mijn Belastingdienst. Als zzp’er of eenmanszaak log je in met DigiD. Verder is het belangrijk dat jouw administratie goed op orde is. Zo kun je snel en volledig aangifte doen. Het zakelijke gedeelte van de aangifte bestaat onder andere uit de winst- en verliesrekening en de balans. Op de winst- en verliesrekening staan de inkomsten en kosten van jouw bedrijf in het afgelopen jaar. De balans toont de bezittingen en schulden van jouw bedrijf.

Tip 3: Gebruik de aangiftechecklist
Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. De aangiftechecklist voor ondernemers helpt je bij een soepele, juiste en volledige aangifte.

Tip 4: Houd rekening met aftrekposten en ondernemersfaciliteiten
Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je recht op aftrekposten. Bijvoorbeeld de zelfstandigen- en startersaftrek. Op belastingdienst.nl/ondernemers kun je nagaan op welke aftrekposten je recht hebt.

Tip 5: Gebruik boekhoudsoftware om makkelijker aangifte te doen
Om je aangifte makkelijk en foutloos te doen, is het belangrijk dat je administratie up-to-date is. Boekhoudsoftware kan hierbij helpen. Steeds meer ondernemers gebruiken boekhoudsoftware. Via sommige softwarepakketten kun je het winstdeel automatisch inladen in de belastingaangifte. Zo hou je meer tijd over voor je onderneming. De kosten die je voor boekhoudsoftware maakt, kun je aftrekken.

Meer weten over je belastingaangifte als ondernemer? Ga naar belastingdienst.nl/ondernemers voor meer informatie. En wil je meer weten over het zelf invullen van de aangifte inkomstenbelasting? Zzp’ers kunnen eerst het webinar “Aangifte inkomstenbelasting invullen voor zzp’ers” bekijken. Aan de hand van 2 eenvoudige voorbeelden laat de Belastingdienst zien hoe je de aangifte invult en erbij komt kijken.

(Bron: Management Site)